Lees verder
TAE Technologies uit de VS zegt tegen 2030 een commercieel levensvatbare kernfusiecentrale te hebben. Het gaat om een waterstofboriumreactor die gebruik maakt van een beperkt deeltjesversnellingsmechanisme dat plasma produceert en opsluit.
Redactie / Lake Forest

Investeerders Google, Venrock Associates en Kuwait Investment Authority staken vorige maand samen 880 miljoen dollar aan financiering in het bedrijf voor de verdere ontwikkeling van de reactor.

Schone energie

Kernfusie is tegengesteld aan het principe waarop de huidige atoomcentrales nu zijn gebaseerd. In plaats van atomen te splijten, smelten ze samen door ze hard tegen elkaar te laten botsen, zoals ook gebeurt in de zon. De fusiereactor houdt zichzelf draaiend doordat hij vele malen meer energie opwekt dan hij verbruikt. Zo is het in principe mogelijk om ‘oneindige’ hoeveelheden schone energie te produceren, zonder radioactief afval en zonder CO2-uitstoot.

Ook in Europa wordt aan kernfusie gewerkt. Daarmee houdt o.a. het Nederlandse DIFFER zich bezig, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research in Eindhoven (een onderzoeksinstituut van NWO). In Frankrijk startte vorig jaar de bouw van een fusiereactor die in 2025 zal worden opgestart, maar pas in 2035 voluit kan draaien. Deze werkt volgens een ander principe dan de reactor van TAE.

Beeld: TAE Technologies