Lees verder
Aannemer BAM gaat in Oudkarspel (Noord-Holland) een fabriek voor houten woningen bouwen. Uit deze fabriek van 10.000m2 rollen vanaf 2025 minstens 1.000 houten woningen per jaar. Dat is meer dan 42% van alle woningen die BAM nu in een jaar bouwt.
Redactie / Amsterdam

De bouw van de fabriek is tekenend voor de transitie naar duurzamere hernieuwbare materialen: meer hout, minder beton en staal. Volgens Pablo van der Lugt, universitair hoofddocent aan de TU Delft, komt deze transitie langzaam op gang, maar is hij onomkeerbaar. In het Algemeen Dagblad zegt hij hogere prijzen voor beton en staal te verwachten doordat de productie van deze materialen veel CO2-emissies veroorzaakt: ruim 10% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Hout slaat juist CO2 op. Dat zou ook moeten worden meegewogen in de berekening voor de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). Overigens zijn ook de houtprijzen momenteel hoog, maar dat is een tijdelijk effect van de verminderde productie tijdens de coronapandemie, aldus Van der Lugt.

Vorige maand tekenden 80 organisaties, waaronder overheden en ontwikkelaars, een convenant waarin wordt afgesproken dat tegen 2025 een op de vijf nieuwe huizen in Amsterdam van hout zal zijn. Vorig jaar ondertekenend 200 Nederlandse woningbouwers en projectontwikkelaars een manifest waarin ze stellen dat houtbouw de toekomst heeft.

BAM is een van de grootste woningbouwers van Nederland. Vorige week werd het bedrijf door Cobouw en PwC uitgeroepen tot meest duurzame bouwbedrijf.

Beeld: cover Green Deal Houtbouw