Lees verder
Meer bos aanleggen is de enige klimaatmaatregel die uitsluitend positieve neveneffecten heeft. Ook in bestaande bossen kan het beheer klimaatslimmer, waardoor extra CO2 wordt vastgelegd. Bouwen met hout moet bovendien de norm worden, in plaats van een uitzondering. Hout legt koolstof vast en vervangt CO2-negatieve bouwmaterialen, zoals metaal en beton.
Redactie / Zevenhuizen

Dat is in het kort de conclusie van de jaarlijkse conferentie van de Coalitie Bos & Hout, eind vorige week in Zevenhuizen. Vertegenwoordigers van de bos- en houtsector gingen daar in dialoog met beleidsmakers van provincies, gemeenten en waterschappen over de manier waarop de opgave voor bomen, bos en hout uit het Klimaatakkoord kan worden ingevuld.

Klimaatslim beheer

Donné Slangen, directeur Natuur bij het ministerie van LNV, wees op het belang om de acties uit het klimaatakkoord vlot op te pakken en de kansen die dit biedt. Te beginnen met klimaatslimmer beheer van het bestaande bos, maar ook door uitbreiding van het areaal bos en bomen met 10% tot 2030. Dat is ook gunstig voor zaken als biodiversiteit, recreatie en het tegengaan van verdroging, fijnstof en hittestress.

Volgens Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, ligt grootschalige bosaanleg in het volle Nederland niet voor de hand, maar is 10% uitbreiding haalbaar met landschapselementen, lijnbeplanting en recreatiebossen rondom steden. Dit zal volgens hem ook bijdragen aan de leefbaarheid van steden en het weer aankleden van het cultuurlandschap.

Gereedschapskist

Tijdens de conferentie werd de eerste versie uitgereikt van de gereedschapskist Klimaatslim bos- en natuurbeheer. Dit is het resultaat van aan aantal pilotprojecten in 2018 en 2019, uitgevoerd door een consortium van 38 partners in opdracht van het ministerie van LNV en onder leiding van Wageningen Environmental Research. In 2020 krijgen deze pilots een vervolg. De gereedschapskist bevat factsheets met maatregelen om CO2 vast te leggen met bomen, bos en hout. Ze geven heel praktisch weer welke acties er zijn en wat ze opleveren.