Lees verder
In mei is de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland opgericht. Het belangrijkste doel is samen een duurzame en rendabele eiwitteelt in eigen land realiseren, met een verdienmodel en eerlijke prijzen voor de boeren.
Redactie / Zeewolde

Bij de start bestaat de organisatie uit 29 telers van verschillende vlinderbloemige eiwitgewassen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om soja, lupine, veldbonen en kikkererwten, vaak voor veevoer, maar ook voor menselijke consumptie. Deze gewassen worden in grote hoeveelheden geïmporteerd uit landen als Canada, Zuid-Amerika, Rusland en Oekraïne.

“Door meer in te zetten op de teelt van vlinderbloemigen in Nederland worden we én minder afhankelijk van import, doel van de Nederlandse Eiwit Strategie, én dragen we bij aan verduurzaming van de landbouw, een gezondere bodem en oplossen van de klimaat- en stikstofproblematiek”, stellen de Eiwitboeren. Om dat te bereiken moet de markt voor eiwitgewassen wel drastisch veranderen. Door samen te werken kunnen de boeren grotere volumes leveren en beter onderhandelen met bijvoorbeeld supermarkten en grote cateraars.

De productorganisatie Eiwitboeren van Nederland kwam tot stand in samenwerking op initiatief van Foodvalley NL, LekkerLupine, Proeflab Wageningen en de Taskforce Korte Keten. Op woensdag 8 juni 2022 is de eerste oprichtingsvergadering op Ekoboerderij de Lingenhof in Randwijk. Kijk op de website voor meer informatie.

Beeld: lupine (Cyrustr/Shutterstock)