Lees verder
Avantium (Nederland) en Origin Materials (VS) willen de massaproductie van FDCA en PEF voor gebruik in geavanceerde chemicaliën en kunststoffen versnellen. Dat kondigden beide bedrijven dinsdag (21 februari) aan.
Redactie / Amsterdam

Het partnerschap heeft tot doel de technologieplatforms van beide bedrijven samen te brengen om FDCA op industriële schaal te produceren uit duurzame houtresten. Avantium’s gepatenteerde YXY® Technologie zet plantaardige suikers om in FDCA (furaandicarbonzuur, bouwsteen voor het biopolymeer PEF, polyethyleenfuraanoaat). Origin’s gepatenteerde technologie zet koolstof uit duurzame houtresten om in bruikbare bouwsteenchemicaliën, zoals CMF (chloormethylfurfural). Door de twee complementaire technologieën te combineren ontstaat een route die duurzame houtresten via CMF kan omzetten in FDCA.

Avantium bouwt momenteel ’s werelds eerste FDCA Flagship Plant op commerciële schaal in Delfzijl, Nederland en tekende eerder afnameovereenkomsten voor de levering van FDCA en PEF aan grote merknamen en marktleiders voor diverse toepassingen, waaronder Carlsberg, LVMH en AmBev. Origin Materials bouwt zijn eerste commerciële fabriek in Canada en heeft talrijke capaciteitsreserverings- en afnameovereenkomsten gesloten met bekende merkeigenaren. De samenwerking moet leiden tot de bouw van een 100 kiloton/jaar installatie om CMF-derivaten in FDCA om te zetten. Ook is vastgelegd dat Avantium FDCA en PEF aan Origin zal verkopen, in 2023 vanuit de FDCA pilot plant in Geleen (Nederland) en vanaf 2024 vanuit de FDCA Flagship Plant in Delfzijl (Nederland).

Kijk voor meer informatie op de websites van beide bedrijven.

Beeld: Origin Materials/Vimeo