Lees verder
Avantium heeft de intentie om in 2023 een 'flagship plant' op te starten voor de jaarlijkse productie van 5 kton PEF en FDCA. Dat kondigde het bedrijf aan bij de presentatie van de halfjaarcijfers over de eerste helft van 2019.
Redactie / Amsterdam

Tom van Aken, CEO van Avantium: “Onze focus ligt op die technologieën met het hoogste waardepotentieel. Onze plant-to-plastics YXY-technologie voor de productie van FDCA en PEF evolueert naar commercialisering.”

Avantium besteedde in januari € 17,4 miljoen voor de 100% overname Synvina, de stukgelopen joint venture met BASF die een PEF/FDCA-fabriek in Antwerpen wilde bouwen. Deze overname drukte de resultaten van het bedrijf. Synvina is nu opgegaan in de nieuwe divisie Avantium Renewable Polymers, onder leiding van Marcel Lubben.

Locatie onbekend

Waar de nieuwe fabriek wordt gevestigd, is nog niet bekend. Een locatie “in het noordwesten van continentaal Europa” zal in de tweede helft van 2019 worden gekozen. Avantium wil een financiering van € 150 miljoen veiligstellen voor de bouw van de flagship plant en neemt de definitieve investeringsbeslissing tegen het einde van 2020. Ondertussen is het ontwerp al begonnen; het toonaangevende ingenieursbureau Worley (voorheen Jacobs Engineering) voert gedetailleerde pre-engineeringstudies uit. “Onze focus blijft liggen op het behalen van de mijlpalen op onze weg naar het openen van deze vlaggenschipfabriek in 2023”, zegt Van Aken.

De meest geavanceerde technologieën van Avantium, Mekong en Dawn, naderen ook commercialisering. Avantium heeft hiervoor € 3 miljoen aan subsidies van de Europese Unie binnengehaald. De opening van de Mekong-demonstratiefabriek in Delfzijl staat gepland voor november 2019.