Lees verder
Strengere Europese regelgeving en een verbod op plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, leidt wereldwijd tot een groeiende vraag naar biologisch afbreekbare kunststoffen. Dat stelt marktonderzoeksbureau IHS Markit in het rapport Chemical Economics: Biodegradable Polymers.
Redactie / Amsterdam

De huidige marktwaarde van biologisch afbreekbare kunststoffen bereikt dit jaar zeker € 1 miljard ($ 1,1 mld) in 2018, maar zou tegen 2023 kunnen zijn gegroeid tot zo’n € 1.5 miljard ($ 1,7 mld), aldus het rapport. De wereldwijde consumptie van biodegradable polymeren bedraagt nu 360.000 ton en zal in 2023 met 50% zijn toegenomen tot 550.000 ton, wat neerkomt op een gemiddelde groei van 9% per jaar.

West-Europa, met ’s werelds strengste regelgeving voor kunststoffen voor eenmalig gebruik, is in 2018 de grootste markt voor biologisch afbreekbare speciale polymeren. Het is verantwoordelijk voor 55% van de wereldwijde marktvraag, gevolgd door Azië en Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland), met 25%. In de VS wordt 19% van deze polymeren verbruikt, terwijl de rest van de wereld samen verantwoordelijk is voor minder dan 1%.

Composteerbaar

Biologisch afbreekbare of composteerbare polymeren zijn op biobased of op fossiele brandstoffen gebaseerde polymeren (plastics) die microbiële afbraak ondergaan in kooldioxide en water in industriële of gemeentelijke compostfaciliteiten. Enkele van deze polymeren breken ook af ​​in compostbakken of in grond, zoet of zout water.

Vooral voedselverpakkingen, wegwerpservies (bekers, borden en bestek) en tassen vormen het grootste eindgebruikssegment voor biologisch afbreekbare polymeren en zijn tevens de belangrijkste groeimotor voor de sector. Compostzakken zijn de tweede belangrijkste marktsegment. Dit zal sterk groeien dankzij de groeiende belangstelling voor het composteren van organisch afval zoals bladeren, gemaaid gras en voedselafval, zo stelt IHS Markit.

In West-Europa en Noord-Amerika zijn ook schuimverpakkingen, waaronder losse vulmiddelen op basis van zetmeel (de zogeheten ‘verpakkingspinda’s’) een belangrijke markt voor biologisch afbreekbare polymeren. In West-Europa en Azië geldt dat ook voor mulchfilms en andere landbouwtoepassingen. Markten met een kleiner volume vormen papierbekledingen voor bekers en kartons, evenals textiel, niet-geweven stoffen, medische toepassingen zoals hechtdraden en implantaten, gereedschappen voor boorgaten in olie- en gasvelden en filament voor 3D printers.

Druppel

‘Biologisch afbreekbare kunststoffen, die grotendeels op zetmeel of polymelkzuur (PLA) zijn gebaseerd, zijn meer kostenconcurrerend geworden met op aardolie gebaseerde kunststoffen en de vraag groeit aanzienlijk, vooral in West-Europa, waar milieuregels de strengste zijn’, zegt Marifaith Hackett, directeur Specialty Chemicals Research bij IHS Markit en hoofdauteur van het rapport. ‘In vergelijking met de vraag naar traditionele kunststoffen zoals polyethyleen (PE), is dat echter nog maar een druppel op de gloeiende plaat.”

Volgens IHS Markit is de wereldwijde vraag naar PE, ’s werelds meest gebruikte plastic, bijna verdubbeld in de afgelopen 20 jaar. De wereldwijde PE-vraag zal dit jaar naar verwachting de 100 miljoen ton (MMT) overschrijden. Bewustwording van consumenten en milieu-activisme kunnen de markt voor biologisch afbreekbare kunststoffen echter vergroten, denkt Hackett. Tot nu toe is er onder het grote publiek vooral verwarring over biobased versus biodegradable plastics.

Bovendien ontbreken vaak geschikte verwijderingsmogelijkheden voor producten gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren. De infrastructuur voor het inzamelen en composteren moet nodig worden verbeterd, want die ontbreekt tot nu toe zelfs in veel grote steden. Veel biologisch afbreekbare polymeren zijn namelijk alleen composteerbaar in speciale industriële faciliteiten, die bij hogere temperaturen werken dan de traditionele composthoop in de tuin. In de bodem of in water is maar een klein deel van de afbreekbare plastics composteerbaar.

Productie buiten de EU

Europese wetgeving leidt er volgens Hackett waarschijnlijk toe dat de EU de grote aanjager wordt van de vraag naar biologisch afbreekbare polymeren, maar slechts een klein deel van de productie vindt in Europa plaats. Belangrijke fabrikanten zijn NatureWorks (VS), Novamont (Italië), BASF (Duitsland), PTT (Thailand), Mitsubishi Chemical Corporation (Japan). TOTAL Corbion PLA (Nederland) is van plan om eind 2018 een polymelkzuurfabriek op wereldniveau in Thailand te starten. De nabijheid tot groeiende markten in Zuidoost-Azië, een groeiende bio-economie, gunstig investeringsklimaat, stabiele overheid en toegang tot kosteneffectieve suikerrietgrondstoffen voor fermentatie maken Thailand een interessante productielocatie voor biologisch afbreekbare polymeren, aldus het IHS Markit-rapport.