Lees verder
Universiteit Hasselt en het Vlaamse onderzoeksinstituut imec hebben samen Enfoil opgericht: een nieuwe spin-off die plooibare zonnepanelen ontwikkelt.
Redactie / Hasselt

De zonnepanelen zijn slechts enkele millimeters dik, uiterst robuust en perfect integreerbaar op allerlei soorten oppervlakten. Er lopen al gesprekken over de grootschalige productie van de geïntegreerde zonnepanelen voor op daken en zijwanden van trucks.

Al jaren onderzoeken UHasselt en imec binnen EnergyVille nieuwe types van zonnecellen die eenvoudiger, goedkoper en op veel meer plaatsen te integreren zijn dan de standaard siliciumzonnepanelen die momenteel op vele daken liggen. Die zijn door hun gewicht of vorm namelijk niet overal te plaatsen. Wie zonnecellen wilde integreren op oppervlaktes zoals bijvoorbeeld vrachtwagens, gebouwen of tenten kon hiervoor vooral standaardformaten, meestal vlak en in vooropgestelde maten, aankopen en was op zichzelf aangewezen om deze te integreren op het oppervlak.

“Met Enfoil brengen we hier verandering in”, zegt Marc Meuris, CTO van EnFoil. “Wij maken dunnefilmzonnecellen in alle vormen en maten en kunnen dat op grote schaal doen. De zonnecellen worden daarna rechtstreeks geïnstalleerd op de producten van de klant of er verder in geïntegreerd. De productie gebeurt lokaal en we garanderen de haalbaarheid en integratie van de eindproducten.”

“Met de nieuwe spin-off EnFoil van UHasselt en imec, zetten we nu een heel grote stap”, zegt Dominique Coster, CEO van EnFoil (Energy Enabling Foil).

Duurzaame en betrouwbaar

Achter EnFoil zitten technologieën en processen die gepatenteerd werden ontwikkeld binnen UHasselt en imec. De dunnefilmzonnecellen zijn gebaseerd op CIGS-technologie, gemaakt uit koper-indium-gallium en selenium. “Door de plooibaarheid, hun lichte gewicht en hun robuustheid zijn deze zonnepanelen eenvoudiger te integreren in allerhande toepassingen dan het geval is bij de huidige zonnepanelen van silicium”, zegt prof. dr. Bart Vermang van imo-imomec, het geassocieerd lab van imec aan UHasselt. “Ze zijn ook meer schokbestendig.”

Verder ontwikkelen

De gesprekken met de industrie om de zonnefolies van EnFoil op de markt te brengen lopen volop. Denk aan toepassingen als zwembadcovers, gegolfde dakpannen en de daken en zijwanden van vrachtwagend. Met een subsidie van € 150.000 vanuit de Europese onderzoeksraad (ERC) Proof of Concept regeling werft UHasselt een onderzoeker aan die samen met EnFoil verder zal werken op de productontwikkeling.

Kijk op de website van imec voor meer informatie.

Beeld: imec