Lees verder
De Universiteit Gent en Wageningen University & Research kunnen nauwkeurig inschatten hoeveel biomassa een bos bevat, op basis van een driedimensionaal model.
Redactie / Gent

Dat meldt het platform engineeringnet.be. Het kwantificeren van de voorraden biomassa en koolstof in tropische bossen is een internationale prioriteit geworden bij de implementatie van REDD+. Dit programma van de VN is gericht op het reduceren van emissies die ontstaan door ontbossing en aantasting van het bos.

Niet kappen, maar scannen

Traditionele methoden om de biomassa van bossen te schatten, zijn echter onder meer gebaseerd op volumeschattingen na houtkap. Dat is echter niet alleen ongewenst, maar ook duur en onpraktisch. Door bossen ‘in te scannen’ met LiDAR technologie (vanuit de lucht) en Terrestrial Laser Scanning (vanaf de grond), kunnen de onderzoeker nu de driedimensionale structuur en biomassa van bossen in situ schatten.

Via Terrestrial Laser Scanning (TLS) was het al mogelijk om virtuele bossen te maken met een hoog detailniveau. De ruimtelijke dekking is echter beperkt. Om die dekking te vergroten, is het noodzakelijk om LiDAR-gegevens toe te voegen, afkomstig van drones. De technologie is getest in Australië.