Lees verder
Door Neste’s hernieuwbare producten werd in verschillende geografische markten de uitstoot van broeikasgas (GHG) in 2019 met in totaal 9,6 miljoen ton verminderd.
Redactie / Rotterdam

Dat maakte het Finse bedrijf deze week bekend. De besparing komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 1,5 miljoen gemiddelde EU-burgers of 3,5 miljoen personenauto’s.

Klimaatbeloftes

Neste richt zich op klanten die actief zijn in de transportsector en in steden, in de luchtvaart en in de polymeer- en chemische industrie om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken. Dat kan onder meer met hernieuwbare producten, zoals biodiels en biokerosine. “Het zijn hoogwaardige, hernieuwbare en direct beschikbare oplossingen om transport- of luchtvaartgerelateerde uitstoot te verminderen”, zegt Peter Vanacker, President en CEO van Neste.

“Vorig jaar hebben we twee ambitieuze klimaatbeloftes gedaan. De eerste betreft het verminderen van broeikasgasuitstoot door de toepassing van hernieuwbare en circulaire oplossingen voor onze klanten. Hiermee besparen wij minstens 20 miljoen ton CO2-eq per jaar tot 2030. Een reductie van 7,9 miljoen ton broeikasgasuitstoot in 2018 en 9,6 miljoen ton in 2019 was een geweldige start. De tweede belofte is om de verlaging van de koolstofuitstoot van Neste’s productie voorop te laten lopen op de EU-klimaat- en energiedoelstellingen. Een concreet voorbeeld is onze langetermijnovereenkomst met betrekking tot windenergie op onze productielocaties in Finland”, aldus Vanacker.

Uitbreiding

Neste heeft de ambitie om zijn unieke wereldwijde platform voor afval- en restmateriaal uit te breiden. In 2019 bestond 80% van Neste’s jaarlijkse gebruik van hernieuwbare grondstoffen uit hernieuwbare afval- en reststoffen. Daarnaast investeert het bedrijf in de ontwikkeling van nieuwe schaalbare grondstoffen en vereiste technologieën, waarbij verder wordt gekeken dan de huidige grondstofbronnen.

Al ruim tien jaar heeft Neste het volume van zijn hernieuwbare producten geleidelijk aan verhoogd. Nu heeft het bedrijf de capaciteit om op jaarbasis 3 miljoen ton hernieuwbare producten te produceren in zijn raffinaderijen in Finland, Nederland en Singapore.