Lees verder
Het Nederlands Normalisatie Instituut NEN heeft het normontwerp EN 17477 over het identificeren van algen en zeewier ter commentaar gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen reageren tot 1 april 2020.
Redactie / Delft

De norm, voluit ‘Algen en algenproducten – Identificatie van de biomassa van microalgen, macroalgen, cyanobacteriën en Labyrinthulomycetes – Detectie en identificatie met behulp van morfologische en/of moleculaire methoden’ is van groot belang om te kunnen aantonen welke soort alg of zeewier in een voedings- of cosmeticaproduct zit, bijvoorbeeld in verband met kwaliteitscontrole. Deze norm biedt daarvoor een gestandaardiseerde methode. Daarbij worden zowel DNA-methoden als klassieke methoden met een microscoop gebruikt.

Er is een groeiende aandacht voor toepassing van algen en zeewier. Zo zijn algenproducten zijn steeds vaker in de supermarkt verkrijgbaar. De olie van algen kan worden gebruikt voor gezonde voedingssupplementen. Daarnaast kunnen ze ook als bron dienen voor energie (zoals vermeld staat in het Klimaatakkoord). Daarom heeft de Europese Commissie opdracht gegeven om hiervoor tien Europese normen te ontwikkelen. Bedrijven die algen aanbieden, bewerken en/of algenproducten verkopen, kunnen deze normen onder meer gebruiken voor het opstellen van contractteksten.

Meer informatie is te vinden op de website van NEN.