Lees verder
Vanaf 2021 zijn single use plastics in de EU verboden. Het gebruik van eenmalige plastics moet dus aan banden, maar hoe? Om ondernemers te stimuleren, oplossingen te bedenken, schreef P>ACT de Plastic Act Challenge uit. Tijdens de Week van de Circulaire Economie werden de drie winnaars bekend gemaakt. Zij ontvangen elk € 50.000 om hun idee verder te ontwikkelen.
Redactie / Den Haag

Maaltijdservice

Shared Packaging ontwikkelt een kringloopsysteem (packaging as a service), waarin de verpakkingen binnen de maaltijdbezorgmarkt worden hergebruikt. Als een consument bijvoorbeeld pasta bestelt via Thuisbezorgd of Deliveroo, belandt de verpakking achteraf niet in de prullenbak, maar kan deze weer worden ingeleverd. Om het restaurants makkelijk te maken, biedt Shared Packaging een abonnement aan, wat inhoudt dat de verpakking wordt opgehaald, gereinigd en teruggebracht naar de restaurants voor de volgende bestelling. Zo is de huidige afvalstroom drastisch te verminderen.

Kunstmatige intelligentie

Polytential biedt met de Virtual Chemist een innovatieve AI-oplossing voor het identificeren van de materiaalsamenstelling van plastics. Want zo lang die samenstelling onbekend blijft, kunnen mechanische recyclers niks met de afvalstroom en belandt het plastic alsnog in de verbrandingsoven. De Virtual Chemist is een apparaat vol sensors dat geheel geautomatiseerd, op hoge snelheid een analyse doorvoert die qua nauwkeurigheid en niet onderdoet voor een chemisch laboratorium. Zo kunnen eenvoudig grote, representatieve samples worden geanalyseerd. Polytential werkt tevens aan het bewijzen dat plastic consumentenafval bruibaar is voor 3D-geprinte producten, zonder dat daarvoor compounding en granuleren nodig is.

Circulaire teeltpotten

WPT Biobased ontwikkelt circulaire teeltpotten, gemaakt van een gepatenteerde combinatie van papier en een biohars, bestaande uit twee natuurlijke grondstoffen die uit afvalstromen kunnen worden gewonnen. De hars zorgt dat de teeltpot tijdelijk watervast, stevig en robuust wordt en daarmee geschikt is voor grootschalige, geautomatiseerde bedrijven in het Westland. Het natuurlijke uiterlijk en ruwe oppervlak maakt de consument duidelijk dat hij niet bij het plasticafval hoeft. Na een bepaalde tijd valt de biohars uiteen en kan de pot op natuurlijke wijze composteren.

P>ACT

P>ACT is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, de provincie Overijssel, regionale ontwikkelingsmaatschappijen OostNL en InnovationQuarter, en het Versnellingshuis Nederland circulair! Bedrijven die stappen zetten om de kunststofketen te sluiten, kunnen rekenen op ondersteuning in de vorm van kennis, netwerk en kapitaal. Naast financiering via de Challenges biedt P>ACT ook strategische ondersteuning voor businesscases en een relevant netwerk van bedrijven, publieke stakeholders, kennisinstellingen en regionale fieldlabs.