Lees verder
Bedrijven en beleggers die actief zijn in de circulaire/biobased economie hebben allemaal hetzelfde nodig: toegang tot fondsen voor de ontwikkeling of opschaling van biobased technologie en producten.
Redactie / Brussel

Het Bio-Based Industries Consortium (BIC) presenteert een uitgebreid overzicht van financiële instrumenten. Het rapport, getiteld ‘Access to EU financial instruments suitable for the implementation of large bio-based industry investments’, is een praktische gids voor iedereen die wil investeren in de bio-economie.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het document is dat bedrijven meerdere fondsen kunnen ‘aanboren’ en daarmee gebruik kunnen maken van de synergie tussen verschillende financiële instrumenten.

Financieringskloven

In mei 2017 wees een onderzoek in opdracht van de EIB (Europese Investeringsbank) erop dat biobased projecten worden vertraagd door onoverbrugbare ‘kloven’ in de financiering, vooral in de pilot-naar-demo-fase en bij de opschaling naar industriële faciliteiten.

Bovendien zijn bedrijven en investeerders niet op de hoogte van alle beschikbare financieringsmogelijkheden. De EIB vindt het belangrijk om het bewustzijn binnen de sector te vergroten van specifieke financieringsinstrumenten, zoals InnovFin en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

Co-financiering

De EIB en de Europese Commissie willen zich sterker inzetten voor het totstandbrengen van een concurrerende Europese biobased/circulaire economie. Een belangrijk onderdeel van deze toezegging is de medefinanciering van biobased projecten die kunnen bijdragen aan economische groei en hoogwaardige werkgelegenheid, en die Europa minder afhankelijk maken van fossiele feedstocks.

Dirk Carrez, algemeen directeur van het BIC, zegt: ‘De biobased economy wordt nog altijd gezien als een risicovolle onderneming, dus je hebt subsidies, leningen, garanties en andere vormen van financiële ondersteuning nodig om investeringen hier in Europa te houden.’