Lees verder
“Het is de goede tijd om in biobased innovatie te investeren”, zegt Michael Brandkamp, general parner van het European Circular Bioeconomy Fund (ECBF). Het fonds is 1 oktober opgericht om financiering van circulaire en biobased innovaties te stimuleren en heeft een beoogde omvang van € 250 miljoen.
Redactie / Brussel

Brandkamp presenteerde het fonds tijdens EFIB 2020. Hij wees op de flinke groei in consumentenbewustzijn en de daardoor toenemende vraag naar duurzame producten. Tegelijkertijd zijn er vele private en publieke, Europese, nationale en regionale initiatieven om ondernemers te steunen.

Het ECBF richt zich op innovatieve ondernemers die de een kloof van TRL 5 naar TRL 10 moeten overbruggen: de opschalingsfase die vaak gepaard gaat met een forse kapitaalbehoefte en tegelijkertijd grote investeringsrisico’s. Zij kunnen daardoor vaak niet terecht bij traditionele fondsen of banken, hoewel ook daar de interesse in duurzame investeringen groeit.

Criteria

Het ECBF overbrugt deze kloof. Daarbij wordt wel geëist dat de onderneming voldoet aan de Environmental, Social & Governance (ESG) criteria van de Europese Investerings Bank (EIB). “Daar zijn we strikt in, want bedrijven die daaraan niet voldoen, vormen een risico voor de investeringen.”

Inmiddels heeft het ECBF € 82 miljoen opgehaald bij publieke en private partijen: de Europese Investeringsbank EIB en drie particuliere investeerders. Daarmee helpt het fonds twee ondernemingen aan kapitaal om te groeien: Peel Pioneers uit Nederland en Prolupin uit Duitsland.

“We zoeken nog meer markten om in te investeren, in de EU 27 plus 17 aanverwante landen. Daarbij richten we ons op kansrijke sectoren, zoals plantaardige eiwitten, biobased verpakkingen of bouwmaterialen, specialiteiten of textiel”, aldus Brandkamp. “Bedrijven waarin we investeren moeten echter niet alleen voldoen aan de ESG criteria, maar ook kansrijk zijn, want uiteindelijk streven wij naar een rendement van 20% of meer.”

EFIB 2021

EFIB is de toonaangevende Europese conferentie voor industriële biotechnologie, die deze week digitaal plaatsvond. Volgend jaar zal EFIB 2021 naar verwachting weer fysiek plaatsvinden, op 6 en 7 oktober in Wenen, Oostenrijk. Zie voor meer informatie de EFIB website.

Beeld: isak55/Shutterstock