Lees verder
Een team van natuurkundigen van de Universiteit van Arkansas heeft een elektronisch circuit ontwikkeld dat de thermische beweging van grafeen kan vastleggen en omzetten in elektrische stroom, meldt engineersonline. Op die manier hopen ze een batterij te bouwen die nooit leeg raakt.
Redactie / Fayetteville

Het circuit levert een laag vermogen en is dus niet bruikbaar voor stroomvretende applicaties zoals een elektrische auto of een smartphone. Voor kleine apparaten of sensoren is het echter prima geschikt.

De vinding bevestigt de tot nu toe onbewezen theorie dat vrijstaand grafeen rimpelt en kromtrekt op een manier die veelbelovend is voor het oogsten van energie. De onderzoekers ontdekten dat de thermische beweging van grafeen bij kamertemperatuur een wisselstroom opwekt in een circuit bestaande uit twee diodes. Deze halfgeleiders laten de stroom maar in één richting door, met gelijkstroom als resultaat. Tegen de verwachting in bleek het aan-uit-schakelaargedrag van de diodes bovendien het geleverde vermogen te versterken, in plaats van het te verminderen.

Het volgende doel van het team is om te bepalen of de gelijkstroom kan worden opgeslagen in een condensator voor later gebruik. Door het circuit te miniaturiseren en miljoenen van deze kleine schakelingen op een chip van een vierkante millimeter onder te brengen, kunnen ze dienen als vervanging van een batterij.

Beeld: Rost9/Shutterstock