Lees verder
Studenten van de TU Delft hebben in januari hun nieuwste racewagen op waterstof gepresenteerd. De 'Forze IX' heeft een topsnelheid van 300 kilometer per uur en een vermogen van 600 kW (805 pk).
Redactie / Delft

Studententeam Forze is in 2007 in het leven geroepen om een positieve bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de mobiliteitsindustrie. “We dromen van een toekomst waarin we racen zonder uitstoot”, zegt teammanager Coen Tonnaer, “We willen waterstof promoten als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, door te laten zien dat het op het circuit niet onderdoet voor auto’s die op conventionele brandstoffen rijden.”

Het Forze Hydrogen Racing team heeft zichzelf al bewezen door competitieve nul-emissie raceauto’s te bouwen. In 2019 behaalde hun vorige auto een podiumplaats in de Supercar Challenge op het circuit van Assen, waarbij het team meerdere tegenstanders op benzine achter zich liet.

Met hun nieuwe auto maken de studenten een flinke sprong voorwaarts in de waterstoftechnologie. “We willen onszelf blijven uitdagen”, zegt Tonnaer. “De Forze IX heeft een piekvermogen van rond de 800 pk. Dat vermogen wordt deels opgewekt door de brandstofcellen, maar we hebben ook een extra energieopslagsysteem met een supercondensator. Daarmee kunnen we de auto een enorme vermogensboost geven.”

Beeld: Forze Delft