Lees verder
Breakthrough Energy Ventures (BEV), het door Bill Gates geleide risicokapitaalfonds voor schone technologie, heeft 1 miljard dollar opgehaald voor een tweede investeringsronde nadat het met zijn eerste miljard 45 startups had gesteund, meldt Bloomberg.
Redactie / New York

Grote Amerikaanse bedrijven zoals American Airlines, Microsoft en General Motors steunen het fonds. Gates wil het gebruiken om de opschaling te versnellen van technologieën die de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tot nul moeten reduceren. BEV investeert dan ook voornamelijk in veelbelovende bestaande technologie die nu nog te kleinschalig en te duur is om het verschil te kunnen maken voor het klimaat.

Specifiek noemt Gates het direct afvangen en verwijderen van emissies uit de lucht, groene waterstof, duurzame vliegtuigbrandstof en langdurige energie-opslag. “We moeten investeren in grootschalige commerciële fabrieken, die te risicovol zijn voor traditionele investeerders”, zegt hij. De ontwikkeling van zonne-energie heeft aangetoond dat het mogelijk is om duurzame innovaties succesvol op te schalen, maar het duurde wel 50 jaar tot niet alleen rekenmachientjes, maar hele steden konden draaien op zonnestroom.

“We kunnen niet nog eens vijftig jaar wachten. Als we klimaatrampen willen voorkomen, is een technologische transformatie noodzakelijk op een schaal en snelheid die we niet eerde hebben gezien. Regeringen, onderzoekers, publieke en private instituties zullen moeten samenwerken en investeren in de broodnodige innovaties om netto nul broeikasgas-emissies te realiseren.”

Bloomberg benadrukt dat geld verdienen nog steeds het hoofddoel is van het BEV-fonds, maar dat de beleggingshorizon eerder op 20 jaar ligt dan op de meer gebruikelijk termijn van vijf jaar.

Beeld: Breakthrough Energy/YouTube