Lees verder
Start-up RIFT heeft €2 miljoen binnengehaald voor de opschaling van een circulaire brandstoftechnologie op basis van ijzerbrandstof. Daarmee is hogetemperatuurverwarming voor industriële productieprocessen en elektriciteitscentrales haalbaar op een duurzame manier.
Redactie / Eindhoven

Dat meldt de regionale Zuid-Hollandse investeringsmaatschappij InnovationQuarter. Het de eerste keer wereldwijd is dat venture-capitalists zich committeren aan ijzerbrandstoftechnologie. Na de bekendmaking dat het klimaatfonds Breakthrough Energy, opgericht door Bill Gates, in het bedrijf investeert, volgden ook kapitaalinjecties van Rubio Impact Ventures, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Energietransitiefonds Rotterdam (ETF-R).

RIFT, dat is ontstaan uit een studententeam SOLID van de TU/e, claimt dat bedrijven die geen alternatief voor fossiele brandstoffen hebben, toch kunnen verduurzamen door middel van ijzerbrandstof. Door ijzerpoeder te verbranden, ontstaat energie in de vorm van duurzame warmte. De roest (ijzeroxide) die daarna overblijft, kan met groene waterstof weer omgezet worden tot ijzerpoeder, waardoor de kringloop wordt gesloten. De technologie is niet alleen CO2-vrij maar zorgt ook voor minder stikstofemissies dan bij verwarming door middel van fossiele brandstoffen.

Op dit moment test RIFT de productie van ijzerbrandstof op Energy Demo Field in Arnhem en draait een boiler bij de warmtekrachtcentrale in Helmond. Daar verwarmt het Eindhovense bedrijf samen met het warmtebedrijf Ennatuurlijk vijfhonderd huizen via het warmtenet. De ambitie is om deze systemen wereldwijd te implementeren, met als doel het besparen van 1 gigaton CO2 per jaar in 2050.

Kijk voor meer informatie op de website van InnovationQuarter.

Beeld: PopTika/Shutterstock