Lees verder
Verpakkingen uit zeewier komen een stuk dichter bij het schap van de supermarkt, nu het Britse bedrijf Kelpi ongeveer €3,5 miljoen (ruim 3 miljoen pond) aan startkapitaal heeft opgehaald voor het verder ontwikkelen van zijn technologie om biomaterialen te maken uit zeewier.
Redactie / Bath

Kelpi maakt biobased kunststof coatings voor papier en karton die recyclebaar en biologisch afbreekbaar of industrieel composteerbaar zijn. Ze bezitten een sterke water- en zuurstofbarrière en zijn ook vet- en zuurbestendig. Daardoor kunnen ze de traditionele fossiele plasticlagen vervangen in verpakkingen voor bijvoorbeeld voedsel, dranken en cosmetica.

Daarmee wil het bedrijf een sleutelrol spelen in het elimineren van plasticvervuiling en het beëindigen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen om wegwerpverpakkingen te maken.

Zeewier is een bijzonder waardevolle bron van koolhydraten voor biomaterialen. Het groeit op productieve wijze zonder kunstmest, land of zoet water, wat voordelen biedt ten opzichte van alternatieve planten waarvan bioplastics kunnen worden gemaakt. De plant neemt koolstof op tijdens zijn groei, produceert zuurstof en ‘ontzuurt’ de oceaan.

ZCORE

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar biobased coatings uit zeewier, via het Biorizon project ZCORE. Daarbij ligt de focus op het ontwikkelen van coatings met bio-aromaten uit zeewier-reststromen, voor gebruik in de verfindustrie.

De startkapitaalronde van Kelpi werd geleid door Science Creates Ventures en Green Angel Syndicate, met financiering van One Planet Capital en vervolginvesteringen van Bristol Private Equity Club (BPEC), samen met particuliere investeerders. De ronde omvat £665.000 aan subsidies van Innovate UK’s Combined Investor Partnership.

Kijk voor meer informatie op de website van Kelpi.

Beeld: Kelpi