Lees verder
Biorizon’s ZCORE-projectpartners zijn op zoek naar bedrijven die bio-aromatische samples willen testen in harsen of coatings. Ook worden bedrijven gezocht die samen de haalbaarheid willen beoordelen van de industrialisatie van zeewierbioraffinage-concepten en de commercialisatie van de productstromen.
Redactie / Bergen op Zoom

In het meerjarenproject ZCORE (van Zeewier naar COating REsin applicaties) onderzoeken Shared Research Center Biorizon en projectpartners hoe zeewierreststromen kunnen worden ingezet voor de productie van bio-coatings met superieure eigenschappen ten opzichte van hun fossiele tegenhangers. Dit draagt positief bij aan broeikasgasreductie, het versterkt de chemische industrie en het open innovatienetwerk in Zuid-Nederland.

100% biobased

Het ZCORE-project werkt specifiek aan 100% biobased alkydharsen (verf). Tot dusver werd een gehalte van maximaal 50-60% biobased gerealiseerd, doordat er geen bio-aromaten op voldoende grote schaal voorhanden waren. ZCORE brengt hier verandering in. Dat leidt niet alleen tot een verdubbeling in duurzaamheid, maar ook tot een potententiele kostenreductie. Bovendien hebben de bio-aromaten verbeterde eigenschappen, waaronder superieure slijtvastheid, glans en UV-resistentie. De mondiale coatingmarkt heeft een omvang van 4 Mton op jaarbasis. .

Partners

De MKB-partners Relement en Engineering Chemicals vormen, samen met 5 vooraanstaande coatingproducenten, een belangrijke schakel naar de praktijk met hun kennis van zeewierproductie en toepassingen van bio-aromaten in industrieel relevante applicaties. De kennisinstituten TNO, Avans en Universiteit Maastricht beschikken over vooraanstaande kennis en technologie op het gebied van bioraffinage, bio-aromaat productie, coating resins en duurzaamheidsanalyses. De Green Chemistry Campus is uitvalsbasis en ook betrokken bij de disseminatie en interactie met het MKB.

Het ZCORE project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg in het kader van OPZuid.

Beeld: Dogora Sun/Shutterstock