Lees verder
Het nieuwe project ZCORE is vorige week gestart bij Biorizon. Het project wil aantonen dat zeewierresten tegen eind 2022 kunnen worden gebruikt voor de productie van biobased coatings (verven) met superieure applicatie-eigenschappen.
Redactie / Bergen op Zoom

De coatingindustrie wil graag een volledig biobased coating ontwikkelen om in te spelen op zowel de klimaatdoelstellingen als de marktvraag. Het ZCORE-project (van Zeewier tot COating REsin-toepassingen) werkt specifiek aan 100% biobased alkydharsen. Tot dusver is een gehalte van 50-60% biobased behaald omdat er niet voldoende bio-aromaten op grote schaal beschikbaar waren. ZCORE brengt daar verandering in.

Verkorte route

Naast verdubbeling van de duurzaamheid brengt ZCORE ook potentiële kostenbesparingen met zich mee, omdat Biorizon ten opzichte van de fossiele productieroute een unieke verkorte route heeft ontwikkeld voor de productie van gefunctionaliseerde bio-aromaten. Tot slot bieden de bio-aromaten ook verbeterde eigenschappen, waaronder superieure slijtvastheid, glans en UV-bestendigheid.

Dankzij deze drie voordelen kan deze bio-coating concurreren met coatings op fossiele basis. Met een wereldwijde coatingmarkt van 4 Mton op jaarbasis, betekent dit een enorme doorbraak op het gebied van 100% biobased coatings; het zal de realisatie van een biobased economie versnellen.

Gehele waardeketen

Het ZCORE-project brengt de hele waardeketen samen voor de valorisatie van zeewier in bio-aromaten en de toepassing ervan in coatings.

De MKB-partners Sea Harvest Holland en Engineering Chemicals vormen, samen met 5 toonaangevende coatingproducenten, een belangrijke schakel om te oefenen met hun kennis van zeewierproductie en toepassingen van bio-aromaten in industrieel relevante toepassingen. De kennisinstituten TNO, Avans en Maastricht University hebben toonaangevende kennis en technologie op het gebied van bioraffinage, bio-aromatenproductie, coatingharsen en duurzaamheidsanalyses. Naast haar functie als hoofdkantoor is de Green Chemistry Campus ook betrokken bij verspreidingsactiviteiten en interactie met het MKB.

Het ZCORE-project wordt mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg in het kader van OPZuid.

Beeld: Sebastian Duda/Shutterstock