Lees verder
Het Nederlands kabinet zal binnenkort moeten besluiten om vanaf 2021 statiegeld op plastic (PET) flesjes in te voeren. Uit nieuwe cijfers van Rijkswaterstaat blijkt namelijk dat het aandeel plastic flesjes in zwerfafval niet is gedaald, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Redactie / Den Haag

Het kabinet had eerder met de verpakkingsindustrie afgesproken dat er statiegeld komt als het aantal plastic flesjes in zwerfafval niet met 70 tot 90 procent wordt verlaagd. ‘Uitstel van de invoering is voor mij geen optie’, zei staatssectretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in september vorig jaar.

Deze week bleek uit nieuwe cijfers van Rijkswaterstaat dat het aantal plastic flesjes helemaal niet is gedaald, maar zelfs is toegenomen met 7 procent ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal blikjes in zwerfafval steeg met 16 procent. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er ook statiegeld op blikjes komt, net als in Duitsland.

Grote plasticflessen worden al jaren succesvol ingezameld via een statiegeldsysteem. Dat levert een relatief schone mono-stroom aan PET op, die goed is te recyclen.