Lees verder
Het blijft in de EU niet bij een verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes en plastic bestek. De regels voor kunststoffen voor eenmalig gebruik moeten worden uitgebreid. Ook moeten er strengere regels komen voor de toepassing van microplastics in consumentenproducten.
Redactie / Brussel

Dat zegt Virginijus Sinkevičius, de nieuwe Eurocommissaris voor Milieu, Zeeën en Visserij in een interview met het Duitse magazine Die Welt.

“Een belangrijke stap zou bijvoorbeeld zijn om plastic verpakkingen te verbieden of het gebruik van gerecycled plastic voor te schrijven”, aldus Sinkevičius. “Ook zullen we tegen het einde van het jaar een zeer gedetailleerde lijst uitbrengen van alle producten die microplastics bevatten. We zullen ervoor zorgen dat deze producten geen microplastics meer afgeven.” Het is denkbaar dat er een afzonderlijke EU-richtlijn voor microplastics komt, die alle lidstaten moeten omzetten in nationale wetgeving, maar hierover wil de Eurocommissaris zich nog niet uitlaten. “Ik hou graag alle opties open.”

Kritiek

Martin Engelmann, directeur van de Duitse branchevereniging voor kunststofverpakkingen reageert kritisch op de uitlatingen van Sinkevičius. Op de webste Plastic Packaging zegt hij: “De commissaris zou zich moeten afvragen hoe zijn verklaring valt bij degenen die op het punt staan te beslissen over investeringen in recyclebare verpakkingen of recycling-installaties. Als politici plastic verpakkingen uitsluiten van de circulaire economie, zullen deze dringend noodzakelijke investeringen zeker niet doorgaan.”