Lees verder
Verffabrikant Baril Coatings heeft deze week (15 december) de Gouden Cirkel gewonnen, de aanmoedigingsprijs voor circulair ondernemen van de Provincie Noord-Brabant. Baril ontwikkelt en produceert industriële coatings en bouwverven en gebruikt daarvoor steeds meer plantaardige grondstoffen.
Redactie / 's-Hertogenbosch

Baril Coatings, met het hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch, heeft fabrieken in Nederland, Polen en de Verenigde Staten en werkt samen met internationale partners in twintig landen in Europa en de VS. Het bedrijf heeft grote ambities om verder te verduurzamen: in 2030 worden alleen nog maar hernieuwbare grondstoffen gebruikt voor de coatings. Binnen het Biorizon-project was Baril Coatings een van de partners in het BioAromatics4Coatings (BA4C) consortium. Daarin werd Bio-MPA ontwikkeld, een bio-aromatische bouwsteen die het fossiele ftaalzuuranhydride vervangt. Hiermee kan een 100% biobased alkydcoating worden gemaakt die zowel qua prestaties als duurzaamheid zijn fossiele tegenhanger overtreft.

Alle bouwverven van Baril zijn inmiddels voor een groot deel (40% tot 60%) biobased en dragen het EU Ecolabel. Ook de industriële coatings voor staalbescherming bestaan al voor 10 tot 20% uit biobased materialen en worden steeds verder verbeterd en verduurzaamd. Door het gebruik van biogrondstoffen wordt CO2 vastgelegd. Baril werkt bovendien aan technieken om verf van afgedankte producten te verwijderen en weer opnieuw in het productieproces in te zetten.

Naast circulariteit en klimaat staat ook het milieu hoog in het vaandel. Baril werkt zo veel mogelijk met niet toxische stoffen, zodat bij het gebruik van hun verven en coatings nadelige effecten voor mensen, dieren en planten zo veel mogelijk worden voorkomen. Voor het centraal stellen van de gemeenschap en het klimaat heeft Baril begin dit jaar als een van de eerste Nederlandse onderneming het “Economy for the Common Good” certificaat in ontvangst mogen nemen.

Beeld: Jeroen Duijghuisen, algemeen directeur van Baril Coatings ontvangt de Gouden Cirkel van de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings.