Lees verder
Zero Waste Nederland (ZWN) ontving vandaag (7 april) de Gouden Cirkel Award, de aanmoedigingsprijs voor circulaire ondernemers van de Provincie Noord-Brabant.
Redactie / Breda

ZWN streeft naar een afvalvrije economie door het inzetten op gedragsverandering. Dat doet de organisatie met 250 vrijwilligers, 60.000 volgers, lezingen, afvalstroomadvies, workshops en wandeltours. “Teveel organisaties zien circulariteit nog als iets dat pas nodig is als ze achteraf met een afvalreststroom zitten”, zegt ZWN-frontvrouw Elisah Pals. “Dan kijken ze of er nog iets van te upcyclen valt. Terwijl het besef van afval er juist vooraf moet zijn. Als je minder afval in de kringloop brengt, is het hergebruiken van een kleiner beetje vele malen gemakkelijker. De Gouden Cirkel is een bevestiging dat we met onze denkwijze de juiste koers varen.”

Pals ontving de Gouden Cirkel in het bedrijfsrestaurant van de gemeente Breda uit handen van de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Circulaire Economie). In dit restaurant bracht ZWN samen met de gemeente de afvalstromen in kaart en gaf advies over inkopen en afvalvrije alternatieven. Zo zijn de disposables niet meer in het zicht gezet, krijgen mensen korting als ze kiezen voor wasbaar servies en is in de kassa terug te zien hoe veel verpakkingen er al zijn bespaard.

“Het blijft bijzonder dat iets wat klein in Brabant begint, nu doorwerking heeft tot iedere hoek van Nederland”, zei Spiers. Zero Waste Nederland laat ons zien dat verpakkingen vaak overbodig zijn. Dat is het fundament om de overheidsdoelstelling van 2025 te halen.” De Rijksoverheid wil de hoeveelheid afval per persoon in 2025 terugbrengen naar maximaal 30 kilo per jaar. Dat was in 2019 nog 165 kilo.

Beeld: Eddie Mol/Provincie Noord-Brabant