Lees verder
Rodenburg Biopolymers uit Oosterhout (Brabant) heeft de Gouden Cirkel ontvangen, een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant voor pioniers in de circulaire economie.
Redactie / Oosterhout

Rodenburg Biopolymers valoriseert organische reststromen (zetmeel) van aardappel-, groente- en fruit(resten) door er circulaire grondstoffen van te maken. Die worden wereldwijd verwerkt tot biobased producten: van bioplastic kratten waar mosselbanken in de Waddenzee op groeien via natuurlijke smeermiddelen voor boorplatforms tot biologisch afbreekbare verpakkingen, frietbakjes en bloempotten.

Thijs Rodenburg, directeur en inmiddels derde generatie bij Rodenburg Biopolymers, zegt “mega-vereerd” te zijn met de prijs. “Het laat zien dat de markt klaar is voor onze producten. Overheden afnemers en consumenten accepteren nu een meerprijs vanwege de duurzame toepassing. Een positieve ontwikkeling.”

Koesteren

Oprichter Arie Rodenburg begon al in 1945 met het ophalen van aardappelschillen bij huishoudens, om deze te verwerken tot veevoer. Dat groeide uit tot een een groot veevoederbedrijf, actief in de hele Benelux en door voortdurende innovatie uiteindelijk tot Rodenburg Biopolymers. “Een vader-op-zoon-op-zoonbedrijf dat toonaangevend en toekomstbestendig is, moeten we in Brabant koesteren”, zij Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Circulaire Economie provincie Noord-Brabant die de prijs op 9 september uitreikte.

De provincie Noord-Brabant heeft als doel om in 2030 50% minder primaire grondstof te gebruiken en moedigt vaandeldragers onder meer via De Gouden Cirkel aan om te onderzoeken wat mogelijk is op circulair gebied.

Uitbreiding en samenwerking

Rodenburg blijft experimenteren met nieuwe toepassingen en wil daarom uitbreiden. “Dat willen we samen doen met ondernemers die dezelfde ambities hebben. Hier in Oosterhout. Op deze plek krijgen gevestigde bedrijven en startups de kans om te gaan experimenteren tot het hergebruik van aardappel-, groente- en fruitrestproducten.”

Kijk voor meer informatie op de website van Rodenburg Biopolymers.

Beeld: Thijs Rodenburg ontvangt de Gouden Cirkel van Anne-Marie Spierings/Provincie Noord-Brabant