Lees verder
We moeten in de bouw meer focussen op de noodzaak om steeds meer, steeds sneller en steeds grootschaliger biobased materialen toe te passen. De bouwsector zal er in de toekomst namelijk steeds afhankelijker van zijn.
Redactie / Den Haag

Die conclusie trekt advies- en ingenieursbureau Arcadis na een onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en Rijkswaterstaat. Doel was vast te stellen welke kansen er zijn om de toepassing van biobased bouwmaterialen te versnellen. Dat is hard nodig, want de ambities om een volledig circulaire economie te realiseren zijn anders onhaalbaar. Hoogwaardig hergebruik kan maximaal in 20% van de benodigde materiaalbehoefte voorzien. De kloof van 80% is alleen te overbruggen met biobased bouwmaterialen.

Biobased bouwen biedt een oplossing voor de grondstoffenschaarste, leveringszekerheid, CO2-vastlegging en soms gezondheid. Met biobased bouwen kan snel, flexibel, prefab en modulair worden gebouwd. Er zijn zelfs minder installaties nodig in biobased gebouwen, wat gunstig uitvalt voor een businesscase.

Focus op kansen

“We moeten niet focussen op knelpunten, maar op kansen en mogelijkheden”, stelt Arcadis: “Als het belangrijk genoeg gevonden wordt, als men het vanuit noodzaak, belangen, maar ook meerwaarde echt gaat willen, dan maakt het niet uit of rekenmethodieken recht doen aan biobased producten. Of dat biobased producten misschien nog niet perfect zijn. Niet alleen zijn veel traditionele producten ook niet perfect, waar veel traditionele producten een toenemend risicoprofiel hebben, hebben biobased producten juist een afnemend risicoprofiel.”

De sector moet zich daarom een open en realistische, zelfbewuste houding aanmeten. “Het moet en het kan, want uit het onderzoek blijkt dat er meestal genoeg aanbod is van producten om een grote eerste stap te maken. Deze eerste stap zal als vliegwiel de hele keten aanzwengelen om van niche naar mainstream te komen.”

Wat daarvoor nodig is? Meer focus, een betere organisatiegraad van de sector, de overheid die barrières wegneemt, grote opdrachtgevers die een rol pakken als launching customer, prestatieafspraken tussen overheid en markt, minimum normen voor bijmenging, meer regie en vooral lef en daadkracht. In het onderzoeksrapport worden deze punten concreter uitgewerkt.

Lees het rapport op de website van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie (CBE).

Beeld: Exploded View, showcase van biobased bouwmaterialen/Oscar Vinck en Jeroen van der Wielen