Lees verder
Het Nederlandse Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat bij de aanbesteding van bouwprojecten strengere eisen stellen aan circulariteit. Strenger zelfs dan de wettelijke minimumnorm. De duurzaamheid van biobased bouwen wordt echter nog steeds ondergewaardeerd.
Redactie / Den Haag

De maatstaf voor het vaststellen van de milieuprestatie van gebouwen (MPG) erkent de duurzaamheid van bouwen met hout en andere biobased materialen niet. De opslag van CO2 in deze materialen wordt dan ook niet meegenomen in de berekening. Dat komt door Europese regels, die ervan uitgaan dat biobased materialen na gebruik worden verbrand. Zeker constructief toegepast hout kan echter honderden jaren meegaan en hergebruik is ook goed mogelijk.

Om hout en andere materialen wel op te laten nemen in de MPG-norm hebben verschillende marktpartijen eind 2020 een manifest uitgegeven om de rekenmethodiek te veranderen. Na Kamervragen zei de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren het probleem te onderzoeken. Hier is tot nu toe niks aan gedaan. Inmiddels is deze kwestie de verantwoordelijkheid van minister Hugo de Jonge.

Lees meer op de website van TKI BBE.

Beeld: sculpies/Shutterstock

Zie ook: