Lees verder
Woningbouwers die natuurlijke materialen gebruiken en daarmee CO2 opslaan, moeten daarvoor worden beloond, net zoals Shell geld krijgt voor het opslaan van CO2 onder de Noordzee. Dat stelde innovator en ondernemer Jan Willem van de Groep tijdens het Cobouw Café in Dokkum vorige week.
Redactie / Dokkum

Shell krijgt voor de opslag van CO2 €125 per ton. Als er in de bouw een soortgelijke regeling zou zijn, zouden boeren en bouwers vanzelf in actie komen en was het probleem ‘zo gefixt’, aldus Van de Groep in het vakblad Cobouw. “Met de ASN Bank en Climate Cleanup willen we dit model ook echt als oplossing neerleggen in Glasgow.” Daar begint eind oktober de wereldwijde klimaattop.

Van de Groep riep provincies en gemeenten op om samen op te trekken richting Den Haag en af te dwingen dat de bouw- en milieuwetgeving wordt aangepast. “Nu is die perfect ingericht voor CO2-intensieve materialen, maar juist niet voor materialen die goed zijn voor het klimaat.”

Het Internationaal Energie Agentschap IEA waarschuwde onlangs dat de doelstellingen van het Parijsakkoord niet worden gehaald met de huidige maatregelen. Daarvoor moet de uitstoot vijf keer zo snel naar beneden als nu. Biobased bouwmaterialen kunnen daaraan een flinke bijdrage leveren. Daarbij gaat het zeker niet alleen om hout, maar vooral ook om snelgroeiende landbouwgewassen als vlas of hennep en zelfs om zeewier.

Lees het volledige artikel in Cobouw.

Beeld: BKV_X7/Shutterstock