Lees verder
Het gros van de partijen die op 22 november meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen noemt biobased bouwen in hun verkiezingsprogramma, meldt vakblad Cobouw.
Redactie / Den Haag

Bouwen en isoleren met biobased materialen wordt van links tot rechts aangemoedigd. Zo worden hout, maar ook vlas, bamboe, hennep, lisdodde en riet genoemd in de programma’s van D66, CDA, BBB, GroenLinks-PvdA en CU.

Volgens de Gideonsbeweging, een groep klimaatkoplopers in de bouw, heeft hun lobby daar een bijdrage aan geleverd. Zij schreven een position paper over de verduurzaming van de bouw, onder meer via het gebruik van natuurlijke materialen. Dat deelden ze met een aantal parlementariërs. Het vindt volgens Cobouw vooral weerklank omdat het boeren die moeten inkrimpen vanwege stikstof een toekomstperspectief biedt: zij hebben de kans over te schakelen op de teelt van bouwmaterialen.

Volwaardig onderdeel

Erg concreet zijn de verkiezingsprogramma’s overigens niet. Zo praat het CDA over een minimumhoeveelheid natuurlijke grondstoffen, wil GroenLinks-PvdA de CO2-uitstoot van bouwmaterialen voor nieuwbouw begrenzen, zegt D66 dat biogrondstoffen een ‘volwaardig onderdeel’ moeten worden van de gebouwde omgeving en stimuleert de VVD circulariteit en biobased in het algemeen.

De vraag is dan ook of dergelijke verkiezingsbeloftes echt van de grond komen. Cobouw ondervroeg een aantal ondernemers hierover en constateert dat de wil er wel is, maar dat de overheid allereerst aan zet is om de regelgeving te veranderen.

Lees het volledige artikel in Cobouw

Beeld: Aleksandar Karanov/Shutterstock