Lees verder
Het ontbreekt de Nederlandse overheid aan een visie en strategie op het gebied van biobased bouwen. Dat zegt lector Willem Böttger van het Centre of Expertise Biobased Economy in een interview met Nieuwe Oost.
Redactie / Breda

Het gevolg is dat Nederland achterloopt bij andere Europese landen als het gaat om biobased bouwen. Terwijl er een groot potentieel is. Meer boeren zouden hun inkomen kunnen verbeteren door te telen voor de bouw. Ze nemen echter een afwachtende aan zo lang onzeker is hoe de markt zich op de langere termijn gaat ontwikkelen.

Verplicht stellen

“Het is gek dat Nederland als landbouwland en als innovatief land hierin vooralsnog achterblijft”, zegt Böttger. Dat komt volgens hem doordat het bij de overheid ontbreekt aan een kader voor biobased bouwen voor de komende 40 jaar. “Er is een visie nodig die beschrijft hoe de landbouwsector voor materialen kan zorgen. Het zou logisch zijn als er een verplicht gebruik van bijvoorbeeld 25 procent biobased materialen wordt afgedwongen (de huidige EU-doelstelling). Dat is heel goed haalbaar.”

Lees meer over ‘Telen voor de bouw’ in Nieuwe Oogst.

Beeld: Ruud Morijn/Shutterstock