Lees verder
Het Nederlandse startupecosysteem behoort tot de beste van Europa, maar presteert beneden gemiddeld in de opschaalfase, zo blijkt uit een nieuwe studie van McKinsey & Company.
Redactie / Amsterdam

McKinsey constateert dat Nederland de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een van Europa’s belangrijkste broedplaatsen voor innovatie en ondernemerschap. Maar liefst 12% van de Nederlanders tussen de 18 en 64 is ondernemer. Per miljoen inwoners werden vorig jaar 564 startups opgericht, goed voor een vijfde plek binnen de EU. Gekeken naar waardecreatie staan we binnen Europa vierde.

McKinsey voorspelt dat tussen 2022 en 2030 opgerichte startups een marktkapitalisatie van een geschatte €250 tot €400 miljard zouden kunnen opleveren. Dat komt neer op 30 tot 45 procent van de marktkapitalisatie van de huidige AEX. Ook zouden 165.000 tot 250.000 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd.

Het strategiekantoor pleit voor verdere versterking van het ecosysteem, want daarin ligt een enorm economisch potentieel én de mogelijkheid om een leidende rol te nemen in het aangaan van de grote uitdagingen van de nabije toekomst.

Kijk voor meer informatie op de website van McKinsey

Beeld: REDPIXEL.PL/Shutterstock