Lees verder
Bijna de helft van alle beleggingsfondsen die zichzelf als meest duurzaam profileren, investeren nog steeds in fossiele bedrijven en de luchtvaart, momenteel een van de meest vervuilende sectoren.
Redactie / Amsterdam

Dat blijkt uit data-onderzoek opgezet en geleid door Investico en Follow the Money, in samenwerking met acht Europese media. De fossiele aandelen doken onder meer op in fondsen van aanbieders Actiam, Blackrock en BNP Paribas. Het gaat in totaal om 388 van de 838 fondsen die zichzelf in de meest ‘donkergroene’ Europese duurzaamheidsklasse van beleggingen indelen. Zij investeren in totaal €8,5 miljard in fossiele bedrijven en hebben ook geen afbouwstrategie. Er gaat bijvoorbeeld veel geld naar het Amerikaanse energiebedrijf NextEra Energy, de Franse oliegigant TotalEnergies, het Duitse energiebedrijf RWE, en luchtvaartmaatschappijen als easyJet en Lufthansa.

Joost Schmets, woordvoerder van beleggersvereniging VEB noemt dit misleiding van beleggers. De fondsen voeren ter verdediging aan dat er geen regels zijn die verbieden om in fossiele bedrijven te beleggen. De AFM laat weten dat de definitie van duurzaamheid in de Europese regels zo vaag is, dat het moeilijk is om te handhaven. Volgens juristen zijn de fondsen echter wel degelijk aan te pakken als zij beweren geen enkele sociale- of milieuschade te veroorzaken.

Kijk voor het onderzoeksrapport op Follow the Money.

Beeld: Paolo Schorli/Shutterstock