Lees verder
Van de Europese Commissie mogen EU-landen groene bedrijven voor honderden miljarden euro's aan belastingvoordelen geven, om ze in Europa te houden. De huidige strenge regels voor staatssteun zouden tot 2025 opzij moeten worden gezet.
Redactie / Brussel

Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend. De steun aan bedrijven is bedoeld om te zorgen dat bedrijven die duurzame producten maken in Europa blijven. De Verenigde Staten probeert deze bedrijven weg te kapen met lagere energieprijzen en de zogeheten Inflation Reduction Act, een steunpakket van 369 miljard dollar.

EC-voorzitter Ursula von der Leyen zei dat Europese lidstaten als antwoord hierop bestaande Europese subsidiepotten mogen inzetten om het vertrek van groene bedrijven te voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om het RepowerEU budget, aanvankelijk bedoeld om de afbouw van Russische fossiele energie te stimuleren. Daar is nog 220 miljard euro van over. Ook noemde ze Invest EU en het Innovatiefonds.

Soevereintiteitsfonds

Voor de langere termijn wil de Commissie een Europees soevereintiteitsfonds optuigen met nog meer steungeld. Dat zou Europa minder afhankelijk kunnen maken van andere landen, zoals China. Dat land is momenteel de grootste producent van grondstoffen die onmisbaar zijn voor de energietransitie. De EU leiders spreken hierover tijdens de EU-top in Brussel van 9 en 10 februari.

Nederland is overigens kritisch over de plannen. Ze zouden tot ongelijkheid leiden omdat kleinere EU-landen minder steun kunnen geven dan bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Ook wil Nederland niet dat de EU nog meer geld leent voor het soevereiniteitsfonds.

Beeld: symbiot/Shutterstock