Lees verder
Ondernemers die plannen hebben om samen met andere bedrijven te investeren in groene (klimaatneutrale) waterstof, krijgen mogelijk steun vanuit het Europese project IPCEI waterstof.
Redactie / Den Haag

Pas bij voldoende belangstelling en budget leidt de IPCEI (Important Projects of Common European Interest) tot een subsidieregeling. Projecten krijgen dan vanaf eind 2021 de te verwachten ondersteuning. De mogelijke subsidie is bedoeld voor de kosten van de hardware, bijvoorbeeld van een nieuwe installatie.

Geïntegreerd project

De Europese Commissie vindt grootschalig, klimaatneutraal geproduceerde waterstof van algemeen, Europees belang. Voor de gewenste opschaling zijn grote investeringen nodig. Met de IPCEI wil de Commissie investeringsprojecten uit diverse EU-lidstaten stimuleren. Het is de bedoeling dat projecten uit verschillende Europese lidstaten samen één geïntegreerd IPCEI-project vormen.

Maar dan moet er wel voldoende belangstelling zijn voor de nieuwe regeling. Daarom roept het Nederlands ministerie van Economische Zaken en Klimaat geïnteresseerden op, zich alvast aan te melden. Dat kan door een projectplan en verwachte investeringen in te dienen. Het gaat daarbij om investeringen in opwek, gebruik, opslag, transport en/of import van klimaatneutrale waterstof, waarmee wordt bijgedragen aan de opschaling van klimaatneutrale waterstof in Europees verband. Bij voorkeur wordt hierin al samengewerkt met meerdere ondernemingen in Europese lidstaten.

Aanmelden is vrijblijvend en kan tot 22 september, 17.00 uur. Dit brengt geen verplichting met zich mee en is uitsluitend bedoeld als teken van belangstelling.Bij latere aanmelding wordt het echter wel moeilijker om deel te nemen aan het geïntegreerde Europese project.

Informatiebijeenkomst

Op 21 en 28 augustus organiseert RVO een informatiebijeenkomst over de IPCEI waterstof. Mogelijk volgt daarop in oktober een Europees matchmaking event. Meer informatie is te vinden op de website van RVO Nederland.