Lees verder
De Europese Raad heeft het voorstel voor de invoering van belasting op niet-gerecycleerd plastic goedgekeurd. Volgens de belangenorganisatie European Plastics Converters (EuPC) zal dit niet leiden tot meer recycling, zoals de bedoeling is, maar mogelijk zelfs tot het tegenovergestelde.
Brussel

“Aangezien de inkomsten van de EU-belasting op plastic niet bestemd zijn om te worden geïnvesteerd in de afval- en recyclinginfrastructuur, zal het de recycling van plastic afval in Europa niet verhogen”, zegt Alexandre Dangis, algemeen directeur van EuPC. “In plaats daarvan zal het plastic recycling duurder maken en de verschuiving naar andere verpakkingsmaterialen met een grotere impact op het milieu aanmoedigen. Om de recyclingpercentages in heel Europa echt te verhogen en het milieu te beschermen, zou de belasting op het storten van plastic verpakkingsafval efficiënter zijn.”

Algemene begroting

De plasticbelasting gaat in op 1 januari 2021 en hout in dat ieder kilogram niet-gerecycled plastic wordt belast met een heffing van € 0,80. Het levert naar verwachting 6 tot 8 miljard euro per jaar op. Dat geld gaat echter naar de algemene EU-begroting, terwijl het meer voor de hand zou liggen het te investeren in technologie voor recycling en het ontwikkelen van beter recyclebare verpakkingen.

“Het verbeteren van de recycling van kunststofverpakkingen vereist een aanzienlijke investering van de hele kunststofwaardeketen in innovatie, nieuwe machines en het ecologische ontwerp van de verpakkingen”, benadrukt Dangis. Hij vreest bovendien dat de vrijheid die lidstaten krijgen om de belastingheffing nationaal te regelen, zal leiden tot grote verschillen tussen de EU-landen en de gemeenschappelijke markt ondermijnt.

Beeld: hiv360/Shutterstock