Lees verder
Clariter, BioBTX, Bollegraaf en N+P gaan in Delfzijl, Nederland, Europa's grootste en meest geavanceerde plastic afvalsorteerinstallatie voor de chemische recyclingindustrie ontwikkelen. Het wordt een ultramodern centrum voor de voorbereiding van grondstoffen (RMPC) met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 350.000 ton.
Redactie / Delfzijl

Chemische recycling stelt de chemische industrie in staat om hoogwaardige producten zoals verf, cosmetica en reinigingsmiddelen te produceren uit laagwaardig kunststofafval, dat anders zou worden verbrand of gestort.

Het RMPC zal niet alleen de recyclingpercentages in Europa verhogen, maar ook CO2 besparen door de industrie te helpen het gebruik van petrochemische producten op basis van fossiele brandstoffen te vervangen door alternatieven op basis van kunststofafval.

De jaarlijkse verwerkingscapaciteit van de fabriek, 350.000.000 kg, staat gelijk aan de hoeveelheid plastic verpakkingen die 11 miljoen Nederlanders samen ieder jaar weggooien. Het project zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn.

De projectpartners zorgen voor de afname van grondstoffen (Clariter, BioBTX), de levering van plastic afval (N+P) en de levering van technologie (Bollegraaf). Het RMPC komt in het gebied van Groningen Seaports. De haven wil een van Europa’s meest efficiënte circulaire hubs zijn, waar bedrijven zullen samenwerken om een volledig circulaire economie te realiseren.

Zie de website van Chemport Europe voor meer informatie.

Beeld: Chemport Europe