Lees verder
"Zonder verdere investeringen in de bio-economie wordt de netto nul-emissiedoelstelling niet gehaald". Gegevens van het EU-project Biomonitor wijzen op lacunes in de Green Deal en stellen voor de procedures te versnellen: "Nieuwe technologieën moeten worden gestimuleerd, maar de lengte en complexiteit van het Europese goedkeuringsproces dreigen investeerders te ontmoedigen", aldus projectcoördinator Justus Wesseler.
Redactie / Brussel

“Om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken hebben we meer investeringen nodig dan de Green Deal beoogt, anders halen we het nooit. Het is cruciaal dat de Europese Commissie de bio-economie verder stimuleert en investeerders niet wegjaagt.”

Dat blijkt uit cijfers van het EU-project Biomonitor, waarin verschillende mogelijke scenario’s voor de komende decennia zijn gemodelleerd. Biomonitor, dat meer dan vier jaar duurt, ging in 2018 van start met als doel de informatiekloof in het bio-economisch onderzoek te dichten, om politieke en economische leiders te voorzien van effectievere planningsinstrumenten.

Wesseler suggereert dat het nuttig kan zijn om investeringen op EU-niveau te richten op specifieke subsectoren van de bio-economie waar het potentieel voor de vermindering van broeikasgasemissies groter is dan voor andere.

Lees het volledige interview met Justus Wesseler op de website van het Biomonitor-project.

Beeld: Soloviova Liudmyla/Shutterstock