Lees verder
Kunststoffenfabrikant Covestro heeft een innovatief proces ontwikkeld voor het recyclen van polycarbonaat, oftewel polyketenkunststoffen. In dit proces worden kunststoffen terug omgezet in hun monomeren, een voorloper van kunststoffen, zodat ze als alternatieve grondstoffen kunnen worden teruggevoerd in het productieproces.
Redactie / Leverkusen

Bij Covestro in Leverkusen (Duitsland) wordt nu op pilotschaal begonnen met de technische implementatie van chemische recycling. Op weg naar industriële schaal wordt het proces nog steeds geoptimaliseerd en doorontwikkeld.

“We weten hoe onze producten zijn ontworpen en kunnen daarom gericht onderzoek doen naar recyclingoplossingen”, zegt Dr. Thorsten Dreier, Chief Technology Officer van Covestro. “De chemische recycling van polycarbonaat is een voorbeeld waarmee onze collega’s in ontwikkeling laten zien dat gesloten kringlopen in de toekomst mogelijk zijn. We moeten afgedankte kunststoffen gebruiken als grondstof en ze hergebruiken als alternatieve grondstoffen om de kringloop te sluiten.”

Mechanische recycling van polycarbonaat is al een belangrijk onderdeel van Covestro’s recyclingstrategie. Het mechanische recyclingproces wordt gebruikt wanneer afvalstromen voldoende zuiver zijn en het gerecyclede polycarbonaat voldoet aan het eisenprofiel van de toekomstige toepassing.

Daarnaast werkt Covestro aan chemische recycling, aanvullend op mechanische recycling. Het zet plastic bouwstenen terug om in monomeren, d.w.z. hun afzonderlijke bouwstenen. Deze kunnen worden gescheiden en dienen als grondstoffen voor toekomstige kunststoffen. Chemische recycling kan dus vooral grotere afvalstromen die ongeschikt zijn voor mechanische processen toegankelijk maken voor recycling; het maakt de productie mogelijk van kunststoffen die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Zie ook:

Beeld: Cat Us/Shutterstock