Lees verder
BP, een van de grootste beursgenoteerde olieconcerns ter wereld, gaat 40% minder olie en gas produceren en de investeringen in duurzame energie vertienvoudigen. Dat maakte het Britse bedrijf deze week bekend.
Redactie / Londen

Bij het publiceren van de halfjaarcijfers werd een nieuwe strategie gelanceerd: ‘Reimagining Energy’. Daarin staat dat BP over 10 jaar een totaal ander energiebedrijf wil zijn dan nu. “Wij zijn van mening dat onze nieuwe strategie een alomvattende en coherente aanpak biedt om onze netto-nulambitie om te zetten in actie”, zegt CEO Bernard Looney. “Dit komende decennium is van cruciaal belang voor de wereld in de strijd tegen klimaatverandering, en om de noodzakelijke verandering in mondiale energiesystemen te stimuleren, is actie van iedereen nodig.”

Concreet heeft BP plannen om diverse ingrijpende veranderingen door te voeren:

  • Het vertienvoudigen van de investeringen in koolstofarme, hernieuwbare energie tot in totaal zo’n $ 5 miljard per jaar.
  • De productie van hernieuwbare energie moet binnen tien jaar zijn gestegen van 2.5GW nu naar 50 GW.
  • Waterstof moet een aandeel van 10% in de energiemix van BP krijgen.
  • De productie van biobrandstoffen wordt opgeschroefd van 22.000 vaten per dag nu naar 100.000 vaten per dag in 2030.
  • Er worden partnerschappen gesloten met 10 tot 15 wereldsteden, waar in totaal 70.000 oplaadpunten worden gerealiseerd voor elektrische auto’s (nu zijn dat er 7.500).
  • De eigen emissies van BP operaties zelf moeten 30 tot 35% omlaag.
  • Vermindering van de olie- en gasproductie met 40%.

Ondanks de grote plannen blijft ook in 2030 nog tweederde van de totale energieproductie van BP fossiel. Het bedrijf heeft een historie van groots aangekondigde vergroeningsplannen. In 2002 beloofde Looney’s voorganger Lord John Browne aan dat het bedrijf zou verduurzamen onder het motto ‘Beyond Petroleum’. Daar kwam weinig van terecht. Tien jaar na dato stelde BP vast dat het zich weer meer zou gaan toeleggen op haar core business: aardolie en aardgas.