Lees verder
De hoeveelheid duurzame energie in Nederland groeide dit jaar met 24 procent. In energiehoeveelheid is dat 36 petajoule (PJ). Deze groei is vergelijkbaar met de energiebehoefte van 300.000 Nederlanders, ofwel de steden Nijmegen en Leeuwarden samen. Dat meldt de website EnergieOpwek.nl.
Redactie / Groningen

Biomassa leverde bijna de helft van de totale hernieuwbare energiemix in het afgelopen jaar. Groene stroom had een aandeel van ruim 26% (vorig jaar 18%). De stijging komt vooral door het toenemend aantal zonnepanelen (+35%) en windmolens (+13%, die voor een groot deel voor rekening komen van de oplevering van twee nieuwe offshore windparken). Wel fluctueert de opwek flink doordat deze sterk afhankelijk is van het weer. Zo leverden zon en wind op hoogtijdagen meer dan 40% van de energiemix en op dieptepunten amper 2%.

In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 het aandeel groene stroom op gemiddeld 70 procent moet liggen. Het is onzeker of dat haalbaar is.

Actuele cijfers

EnergieOpwek.nl is een initiatief van EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan alle erkende vormen van duurzame energie wordt opgewekt. De site geeft daarmee een feitelijk beeld van waar Nederland staat met de verduurzaming van de energieproductie.

Beeld: Eviart/Shutterstock