Lees verder
Het vakblad voor de voedsel- en drankenindustrie FoodBev heeft een top 4 van de beste verpakkingsinnovaties van 2020 gepubliceerd.
Redactie / 's-Hertogenbosch

Een aantal innovaties is nog in ontwikkeling, maar de richting is duidelijk: gerecycled papier en bioplastics zijn ‘in’.

Fabrikant Frugalpac lanceert Frugal Bottles: volledig recyclebare flessen voor wijn en sterke drank. De fles weegt slechts 83 gram en is gemaakt van 94% gerecycled karton met een food-grade plastic binnenzijde. De CO2-voetafdruk van deze fles is tot zes keer lager dan die van een glazen fles en meer dan een derde minder dan een fles gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Diageo komt begin 2021 met een 100% plasticvrije fles voor Johnnie Walker-whisky. De fles is volledig gemaakt van duurzaam geproduceerd hout en wordt ook volledig recyclebaar in standaard afvalstromen.

Kellogs test in het Verenigd Koninkrijk de proefversie van volledig papieren Pringles ‘blikjes’. De huidige Pringles-buis bestaat uit een combinatie van karton, folie, metaal en plastic en is moeilijk te recyclen. De nieuwe verpakking is gemaakt van gerecycled papier. Ook worden tests gedaan met papieren deksels.

Bacardi wil PHA gaan gebruiken voor de in totaal 80 miljoen plastic flessen die het bedrijf nu jaarlijks produceert. PHA is een biopolymeer dat onder natuurlijke omstandigheden in 18 maanden volledig afbreekt, zonder microplastics achter te laten. Het wordt in dit geval door Danimer Scientific geproduceerd uit plantaardige olie.

Lees het volledige artikel in FoodBev.

Beeld: monticello/Shutterstock