Lees verder
Olie- en gasmultinational Shell boekte in 2018 een recordomzet en miljardenwinst op olie en gas, maar investeert achter de schermen steeds meer in technologie voor het energiesysteem van de toekomst, meldt het FD.
Redactie / Amsterdam

Via Shell Ventures neemt het concern belangen in een groeiend aantal groene start-ups. Een van die bedrijven is Autogrid, dat zich richt op zogeheten ‘smart grids’: elektriciteitsnetwerken waarin de stroom niet meer alleen van de centrale naar de gebruikers vloeit, maar huishoudens en bedrijven zelf stroom opwekken en de accu’s van elektrische auto’s aan de laadpaal worden ingezet voor buffercapaciteit; als de elektriciteitsvraag piekt, worden ze (deels) ontladen.

Ander bedrijven zijn bijvoorbeeld Ample, dat een technologie heeft ontwikkeld om de lege batterij van een elektrische auto’s razendsnel te vervangen door een volle en Growing Energy Labs, dat batterijen via software koppelt aan slimme zonne-energienetwerken. Verder investeert Shell onder meer in Sonnen, dat een thuisbatterij heeft ontwikkeld die concurreert met Tesla’s Powerwall en in Innowatts, een start-up die slimme meters ontwikkelt.

Elektriciteit groeit

De New Energies divisie, waar Shell Ventures onder valt, verwacht dat het aandeel elektriciteit in het energiesysteem zal toenemen tot 50% à 60%, onder meer omdat huizen en fabrieken van het aardgas af moeten en er steeds meer elektrische auto’s rijden. Daardoor neemt het aandeel van fossiele brandstoffen af.

Vooralsnog vormen olie en gas echter nog steeds de belangrijkste activiteiten voor het concern. Dat bleek deze week (31 januari) bij de presentatie van de jaarcijfers. Shell behaalde in 2018 een omzet van $ 400 miljard en een winst van $ 21 miljard, vooral dankzij de fors gestegen olie- en gasprijzen. Topman Ben van Beurden sprak wel de ambitie uit om meer in hernieuwbare energie te gaan investeren, waaronder wind, zon en biobrandstoffen. De huidige investeringen in nieuwe energievormen worden verdubbeld tot $ 4 miljard per jaar. Een deel van de bonus van topbestuurders is afhankelijk van het bereiken van de milieudoelstellingen.

Het artikel over groene start-ups is te lezen op de website van het FD.