Lees verder
Shell gaat de komende jaren fors meer investeren in hernieuwbare energie. Het huidige budget van $ 1 miljard wordt mogelijk zelfs verdubbeld. Dat zegt CEO Ben van Beurden van Royal Dutch Shell in een interview met de Britse zakenkrant The Financiel Times. 
Redactie / Verenigd Koninkrijk

De Shell-topman benadrukt dat er minder in conventionele olie- en gasprojecten zal worden geïnvesteerd. De groei voor Shell moet de komende jaren vooral komen uit de productie van chemicaliën, elektriciteit en biobrandstof. Daarnaast steekt Shell veel geld in schone technologie, zoals de laad-infrastructuur voor elektrische voertuigen.

Carbon footprint reduceren

Shell heeft zich tot doel gesteld, de netto carbon footprint van haar energieproducten met 20 procent te reduceren in 2035 en met ongeveer de helft in 2050. Het bedrijf ondersteunt daarmee het internationale akkoord van Parijs over het terugdringen van de CO2-uitstoot. ‘We kunnen ons aanpassen en we zullen ons bedrijf aanpassen’, aldus Van Beurden.

Wat de fossiele olie- en gasproductie betreft, gaat het concern zich richten op de schaliereserves in de Verenigde Staten, Canada en Argentinië. In het verleden waren dergelijke activiteiten verliesgevend, maar Van Beurden verwacht dat ze nu wel winstgevend zijn te maken. Daarmee volgt Shell volgt het spoor van Amerikaanse oliereuzen als Chevron en ExxonMobil.