Lees verder
Energieconcern Shell gaat $200 miljoen (€175 miljoen) investeren in de renovatie en uitbreiding van haar hoofdkantoor in Den Haag. Daar verrijst een splinternieuwe Shell-campus voor alternatieve energie.
Redactie / Den Haag

Shell voorziet een snelle groei van de New Energies-activiteiten, die honderden nieuwe banen gaat opleveren. Ook versterkt het bedrijf de R&D activiteiten in Amsterdam.

Energietransitie

De New Energies-tak bouwt voort op Shell’s ervaring met koolstofarme technologie en onderzoekt nieuwe commerciële modellen die zijn gericht op de mondiale energietransitie. De focus ligt op nieuwe brandstoffen en elektriciteit. Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland benadrukt dat het gaat om innovatieve investeringen: ‘Van het vergroten van onze windactiviteiten in de Noordzee tot verdere investeringen in waterstofoplossingen. Ook werken we aan een zonnepark in Moerdijk en aan verschillende oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit.’

Vanuit Den Haag zijn de wereldwijde activiteiten van New Energies de afgelopen twee jaar gecoördineerd. Dat leverde 150 banen op. Volgens Maarten Wetselaar, Integrated Gas & New Energies Director, zal het bedrijfsonderdeel in Nederland de komende vijf jaar uitgroeien naar 500 tot 700 banen. Verdere groei in de periode daarna hangt af van de kansen in deze markt in binnen- en buitenland. Wereldwijd verwacht Shell tot 2020 gemiddeld $1 tot $2 miljard per jaar te investeren in New Energies. Vergeleken met het totaal aan investeringen van Shell is dat relatief weinig. Afgelopen jaar investeerde de energiereus in totaal zo’n $24 miljard, voornamelijk in olie- en gasprojecten.

R&D

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), dat een R&D-budget heeft van gemiddeld $1 miljoen per dag, blijft één van Shell’s drie wereldwijde hubs voor innovatie. De andere twee bevinden zich in Houston en Bangalore. Het STCA ontwikkelde diverse consumentenproducten, zoals koolstofarmere brandstoffen en smeermiddelen afgeleid van aardgas. Ook heeft het centrum kennis op het gebied van koolstofarme energiebronnen, gebaseerd op biobrandstoffen en waterstof. STCA opende onlangs een nieuwe vleugel voor nieuwe laboratoriumapparatuur en de huisvesting van een paar honderd extra technische experts die de komende drie jaar aan de slag gaan.