Lees verder
Suwotec uit Stadskanaal heeft een biobased accu ontwikkeld die ideaal is voor de lokale opslag van lokaal geproduceerde elektriciteit. De accu is volledig circulair, goedkoper en milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld de Powerwall van Tesla.
Redactie / Stadskanaal

De vraag naar accu’s stijgt fors door het groeiend aantal elektrische auto’s, maar ook door de behoefte om elektriciteit uit wind- of zonne-energie op te slaan. Daardoor dreigt een tekort aan de delfstof lithium, waarop bijna alle gebruikelijke (li-ion) accu-systemen zijn gebaseerd. De BioBased Battery biedt daaroor een oplossing.

Piekbelasting

Basiscomponenten van de accu zijn zand, zout, bladeren en keramische elektroden. Die maken het systeem uniek. Doordat ze niet corroderen, zorgen ze voor een robuust en veilig systeem met een lange levensduur. De BioBased Battery kan tegelijk worden opgeladen en ontladen en is bestand tegen hoge belasting. Hierdoor kan de accu piekstromen van windturbines of zonnepanelen opvangen die nu nog verloren gaan om te voorkomen dat het systeem wordt overbelast. Op deze manier is met de BioBased Battery een rendementsverbetering haalbaar van 4 tot zelfs 10%. De accu kost daarentegen slechts een fractie van een li-ion accu met dezelfde capaciteit: gemiddeld € 100 per opgeslagen kWh.

Daar staat tegenover dat de biobased accu groter is. Met een omvang van 1 m3 per kWh past hij niet in een auto. Bij gebouwen is hij echter gemakkelijk onder te brengen: ondergronds, in een kelder, of in de tuin. Hij is daardoor zeer geschikt voor appartementengebouwen, woningen met een tuin, een buurthuis of sportvereniging. Ook zijn verplaatsbare systemen denkbaar, bijvoorbeeld voor toepassing bij festivals of in tijdelijke kampen bij grote evenementen.

De BioBased Battery is ontwikkeld met ondersteuning vanuit het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de Europese Unie.