Lees verder
Energie uit wind of zon is goedkoop, maar niet altijd beschikbaar. Daarom is de opslag van elektriciteit cruciaal voor het verduurzamen van onze energievoorziening, maar ook onmisbaar voor elektrische auto's.
Redactie / Levallois-Perret

Wat kunnen we de komende jaren verwachten aan nieuwe batterij/accu-technologie? De Franse fabrikant Saft werkt aan solid state batterijen, die niet alleen lichter zijn en meer capaciteit hebben dan de huidige lithium-ion accu’s, maar bovendien veiliger, want onbrandbaar zijn. Hoe belangrijk dat is, bewijzen de herhaaldelijke nieuwsbeelden van brandende Tesla’s langs de weg.

Lithium

De meeste batterijen zijn tegenwoordig van het lithium-ion (li-ion) type. Met de huidige materialen en celontwerpen bereikt de li-ion-technologie naar verwachting in de komende jaren een energielimiet. Dankzij recente ontdekkingen van nieuwe verbindingen kunnen de huidige grenzen mogelijk nog wat worden opgerekt.

Een alternatief voor li-ion zijn lithium-zwavel (Li-S) accu’s. Die hebben een theoretische energiedichtheid die vier keer hoger is dan die van lithium-ion. Dat maakt deze batterijen potentieel zeer geschikt voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. De technologie staat nog in de kinderschoenen.

Solid state

In volledig vaste, zogeheten ‘solid state’ batterijen wordt de vloeibare elektrolyt van Li-Ion of Li-S batterijen vervangen door een vaste verbinding waarin lithiumionen kunnen migreren. Het gebruik van innovatieve materialen maakt een hoog voltage en hoge capaciteit mogelijk, waardoor compactere en lichtere batterijen met een betere houdbaarheid mogelijk worden, als gevolg van de verminderde zelfontlading.

Lichtere batterijen met meer capaciteit zijn ideaal voor elektrische voertuigen met een veel betere actieradius dan nu het geval is. Fabrikant Saft verwacht dat ze eerder op de markt zullen komen dan Li-S batterijen. Waarschijnlijk zullen de eerste solid state batterijen zijn uitgerust met anoden op basis van grafiet. Na verloop van tijd zouden lichtere solid-state batterijtechnologieën met een metalen lithiumanode commercieel beschikbaar moeten komen.

Kijk op de website van Saft voor meer informatie.

Beeld: buffaloboy/Shutterstock