Lees verder
LeydenJar Technologies, een Nederlandse spin-out van het onderzoeksinstituut TNO, heeft een nieuwe anode ontwikkeld die de energiedichtheid van batterijen met 70% (1350Wh/L) verhoogt en de CO2-uitstoot met 62% verlaagt.
Redactie / Leiden

Voor het eerst kunnen anodes in lithium-ionbatterijen worden gemaakt van 100% silicium. De anode is klaar voor productie en LeydenJar bereidt zich voor om de productiecapaciteit de komende jaren massaal op te schalen.

De nieuwe technologie verhoogt de productiekosten niet en is een ‘plug-in’ oplossing voor bestaande grote batterijfabrieken. Een 70% hogere energiedichtheid heeft impact op verschillende sectoren: consumentenelektronica, elektrische voertuigen en de opslag van hernieuwbare energie.

Oprichter en algemeen directeur Christian Rood: ‘Het belang van batterijcapaciteit is enorm. Elektrisch rijden, intelligentere smartphones, elektrisch vliegen … alles en iedereen wacht op betere batterijen.”

Silicium vervangt koolstof

Silicium heeft als anodemateriaal tien keer de capaciteit van koolstof. Tot nu toe werd het gebruik van silicium belemmerd door de mechanische beperkingen van het materiaal. De technologie van LeydenJar is afgeleid van productietechnologie voor zonnecellen (plasma-verbeterde chemische dampafzetting of PECVD).

De geteste cellen zijn gebouwd met in de handel verkrijgbaar batterijmateriaal, zoals NMC 622-kathoden en de siliconenanodes van LeydenJar. Een energiedichtheid van 1350Wh/L aan het begin van de levensduur van de batterij werd bereikt, waarbij deze cellen een levensduur hebben van meer dan 100 cycli met een C/2-snelheid. Energie-adviesbureau DNV GL heeft deze resultaten bevestigd. In de toekomst verwacht de CTO van LeydenJar, Yiseop Ahn, de prestaties van de levensduur van de cyclus aanzienlijk te kunnen verbeteren.

Afbeelding: Sergii Chernov / Shutterstock