Lees verder
De Wageningse microalgen-proeffabriek AlgaePARC gaat de capaciteit uitbreiden om aan de groeiende vraag vanuit het MKB en start-ups te voldoen. Dat is mogelijk dankzij een recent toegekende Europese subsidie uit het REACT-EU programma.
Redactie / Wageningen

In AlgaePARC wordt al 10 jaar technologie ontwikkeld voor de productie en bioraffinage van microalgen. Sinds 2016 biedt de proeffabriek ook ondersteuning aan mkb’ers en start-ups. Zij kunnen gebruik maken van de faciliteiten en de expertise binnen Wageningen University & Research (WUR) om hun innovatieve technologieën verder te ontwikkelen. “Hoge investeringen in deze fase brengen grote risico’s met zich mee. Ze zijn voor een individueel mkb-bedrijf moeilijk te financieren”, zegt Petra Roubos, Manager Shared Research Facilities van WUR. “Wij kunnen hierbij ondersteuning bieden.”

“De faciliteiten die in ‘AlgaePARC 2.0’ beschikbaar kunnen worden gesteld, zijn nieuwe screening-systemen met een versnelde selectie van algenstammen en een bioraffinage-unit waarmee naast biomassa ook functionele ingrediënten kunnen worden geïsoleerd”, legt Maria Barbosa, professor in de bioprocess engineering bij WUR uit. “Ook zal de productie- en testcapaciteit op laboratorium-, pilot- en demonstratieschaal worden uitgebreid en kunnen innovatieve sensoren worden ingezet om een betere productkwaliteit te realiseren.”

Dankzij de REACT-EU subsidie kan AlgaePARC samen met het mkb en start-ups business cases ontwikkelen voor nieuwe technologieën en producten om investeerders aan te trekken en daadwerkelijk marktoplossingen te helpen realiseren. Momenteel maken drie mkb-bedrijven gebruik van de faciliteiten van AlgaePARC. Ook zijn inmiddels twee bedrijven opgericht op basis van onderzoek dat bij AlgaePARC is gedaan (FUMI, Algreen).

Wageningen University & Research is wereldleider op het gebied van microalgenproductie en bioraffinage. De ontwikkeling van commerciële en duurzame productieketens voor levensmiddelen, diervoeders, chemicaliën, materialen en brandstoffen uit microalgen staat hierbij centraal.

Beeld: WUR