Lees verder
TUI Benelux, Wageningen University & Research centre (WUR) en het Nederlandse Ministerie voor Economische Zaken gaan een nieuwe onderzoeks- en productiefaciliteit voor algen openen op de Nederlandse Antillen: AlgaePARC BONAIRE.
Wageningen

TUIfly werkt al sinds 2013 samen met WUR en onderzoeksfaciliteit AlgaePARC in Wageningen aan het onderzoek naar biobrandstof. Microalgen lijken zeer geschikt voor de productie van biobrandstoffen, doordat ze grote hoeveelheden olie, koolhydraten en eiwitten bevatten. Ze worden gekweekt in zeewater in zonrijke gebieden die ongeschikt zijn voor landbouw. De klimaatomstandigheden op het Caribisch eiland Bonaire zijn hiervoor ideaal.

Duurzaam vliegen

Biobrandstoffen zijn ‘hot’ in de luchtvaartbranche, omdat ze vliegen duurzamer kunnen maken. De internationale luchtvaartorganisaties sloten onlangs een overeenkomst om de groeiende uitstoot van CO2 tegen te gaan. Dat sluit aan bij de ambities en activiteiten van TUI voor verduurzaming van de luchtvaart, onder meer door de vliegtuigen efficiënter te maken en schonere brandstoffen te gebruiken.

Ook KLM wil meer op biobrandstof te gaan vliegen, onder meer van Los Angeles naar Amsterdam. In Nederland en Brazilië wordt er gewerkt aan een roadmap voor de grootschalige productie van biobrandstoffen op basis van lokale teelt, zoals suikerriet en eucalyptus.

AlgaePARC Bonaire wordt in 2017 in bedrijf genomen en kan een bijdrage leveren aan de economie van het eiland, die nu voornamelijk afhankelijk is van toerisme. Zo komen er ongeveer twintig banen op het gebied van research & development. Ook worden er opleidingen en trainingen opgezet die bijdragen aan hun professionele ontwikkeling van middelbare scholieren en jong talent.

Wanneer de biokerosine uit algen een geschikt alternatief blijkt, wordt het onderzoek verder opgeschaald en kan het op grote schaal geproduceerd worden voor commerciële toepassingen.

Zie ook: Onderzoek biokerosine neemt vlucht (website TUI)